Klinkerweg 109

26, 27 en 28 oktober 2015. In de woonkamer heb ik de 2e schoorsteen voor een deel gesloopt. Hieruit bleek dat die schoorsteen al lang geleden een keer verbouwd is, want onder de steenstrips kwamen nog oude tegels vandaan en achter het gesloopte deel zaten op de muur ook weer tegels, misschien is het leuk om deze deels te behouden. Op de laatste dag heb ik ongeveer 9 kuub zand naar binnen gereden, waar later de betonvloer op gestort wordt.

9 en 10 november 2015. Samen met Ellen het zand glad gemaakt en nog 2 kuub bijgestort. De tweede dag plasticfolie gelegd, isolatieplaten op maat gemaakt en nog een laag folie gelegd. Daarna wapeningsroosters op maat gemaakt. Tot slot een begin gemaakt met slangen voor de vloerverwarming.

19 en 20 november 2015. De laatste voorbereidingen voor het storten van de betonvloer volgende week. Ik heb de slangen voor de vloerverwarming op de wapeningsroosters vastgemaakt. Toen de roosters opgehoogd met houten blokjes, zodat het beton ook onder de wapening kan komen. Daarna isolatieschuim rondom tegen de muur geplakt. Om te zorgen dat de betonvloer straks beter droogt, heb ik ook een radiator geplaatst. Omdat ik nog wat tijd over had heb ik in de badkamer alle spullen van de muur geschroefd, zodat we later direct kunnen beginnen met het slopen van de wand- en vloertegels

28 november - 2 december 2015. Zaterdag met Rick de betonvloer in de woonkamer gestort. Ik dacht elke 15 minuten een lading te mengen in de betonmolen en te storten. Dit klopte aardig, alleen ging er maar de helft aan beton in de molen, dus geen 4 a 5 uur maar 10 uur werk. Daarna de tegeltjes in de badkamer(Rick en ik) en toilet(Thijs) gesloopt. Alle water- en verwarmingsleidingen in de vloer gefreest. De muur waar het bad stond heb ik aangevuld en de vloer volgestort met beton. Voor die laatste twee klusjes was het goed dat we een betonmolen gekocht hebben en niet gehuurd, anders was hij al weg geweest. Thijs heeft het plafond in het toilet gesloopt en bijna helemaal het nieuwe gemaakt, Ik heb dat in de badkamer gedaan.

9, 10 en 11 december 2015. Op de eerste dag het plafond in de badkamer gemaakt en begonnen met tegelen. De tweede dag heel veel tegels op maat gemaakt met de slijptol. De  wijze les van deze dag: maak niet te veel lijm aan want dan wordt je dag wel heel erg lang. De derde dag de vloeren getegeld.

29 en 30 december 2015. Twee dagen geklust met Vera en Ellen. Na het vullen van de naden van de gipsplaten op het plafond hebben Ellen en Vera de tegels in de badkamer en het toilet gevoegd. Ondertussen heb ik zelf de wanden in de woonkamer ontdaan van gipsplaten en raggels. Een poosje na het voegen kunnen de tegels schoon gemaakt worden. Voor de aardigheid had ik ook alvast een kraan geplaatst. 's Avonds heb ik twee stopkraantjes geplaatst en de spoelbak aangesloten zodat ik het het warm en koud water kon aansluiten. De volgende dag verder met het schoonmaken van de vloertegels en het plaatsen en aansluiten van een radiator in de badkamer. Tot slot nog wat sloophout verzameld (er ligt genoeg) voor het maken van een badkamerkastje of misschien wel gelijk twee, ook één voor de tweede badkamer.

11, 12 en 13 januari 2016. In de badkamer en het toilet verder schoongemaakt, de hoeken gekit, het plafond gewit en de glazen spatwand geplaatst. Verder een nieuwe cv-ketel geplaatst en in de woonkamer de rommel van de vorige keer opgeruimd en samen met Thijs meer gesloopt in de woonkamer, vooral de steenstrips van de schoorsteen, pleisterwerk van de wanden afgestoken en een groot deel van het plafond gesloopt. De laatste foto komt niet uit een spookhuis maar gewoon uit de woonkamer.


18 en 19 januari 2016. Twee dagen samen met Thijs gewerkt aan de gang en de woonkamer. In de woonkamer hebben we de laatste plafonddelen gesloopt en een begin gemaakt met de nieuwe meterkast. In de gang vele lagen plaatmateriaal en stuclagen weggesloopt en het schrootjesplafond. Hiermee is de volgende container van 6 kuub vol en wordt opgehaald. Tussen de woonkamer en de opkamer boven de kelder zit op de foto nog een ondersteuningsbalk, die hebben we vervangen en tussen de balken geplaatst zodat het plafond straks kan doorlopen.

27 en 28 januari 2016. Deze keer weer veel bezig geweest met het verstevigen en repareren van het huis. De linkerkant van de 2e schoorsteen gemetseld en op 3 plaatsen lateien ingemetseld zoals op de 2e foto. Een flinke tegenvaller: de vloer van de opkamer bleek flink verrot en moest met balken en al vervangen worden. 

10, 11 en 12 februari 2016. De nieuwe vloer van de opkamer afgemaakt en de kelder leeggeruimd, daar stonden nog flessen en andere spullen. Daarna alle bestaande hardhouten vensterbanken op maat gemaakt en op de tweede dag geplaatst. Bij alle ramen en doorgangen hoekstrippen geplaatst waardoor het geheel al weer wat strakker lijkt, zo ook bij de 2e schoorsteen, die heb ik direct ook helemaal glad gemaakt.

22, 23 en 24 februari 2016. Drie dagen aan het stucen geweest, 375 kilo gips gemengd met 270 liter water maakt dat veel van de muren nu strak zijn.

14 en 15 maart 2016. De eerste dag samen met Ellen aan het werk geweest, we hebben toen vooral veel voorbereidingen gedaan voor het stucwerk. Op diverse plekken heb ik leidingen in de muur gefreesd, Ellen heeft de schoorsteen geschuurd en alle kleine randjes bij de kozijnen geschuurd en gestuct. De tweede dag alleen gewerkt, het kozijn naar de gang toe gerepareerd, de rand van de vloer van de opkamer gemaakt, het hout van de schoorsteenmantel gemonteerd en toen de schoorsteen verder gestuct en het muurtje onder de opkamervloer en alle kleine randjes die Ellen had gedaan helemaal glad gemaakt.

21 en 22 maart 2016. De eerste foto is werk in uitvoering, ik heb een aantal randen van gips op de muur gemaakt, die staan waterpas. Daartussen heb ik de ergste hoogte hoogteverschilen opgevuld, nu kan ik met behulp van een lat de tussenliggende delen uitvlakken. Verder de muur rond de deur naar de gang aan twee kanten gestuct, dus ook in de gang.

4 - 7 april 2016.  Het laatste stucwerk gedaan, in de gang, de keuken en het laatste stukje van de woonkamer. Een paar stopcontacten in de woonkamer geplaatst. De toiletpot is nu ook eindelijk goed aangesloten en ook de toiletrolhouder en toiletborstel opgehangen. 

18, 19 en 20 april 2016. In de woonkamer heb ik een aantal leidingen in de muur gefreesd, de leidingen aangelegd en de boel weer dicht gesmeerd. Verder heb ik raggels geplaatst en de laatste dag alles uitgelijnd, het is nu bijna klaar voor het plaatsen van de gipsplaten, die zijn intussen ook binnen.

12 en 13 mei 2016. Na de laatste hand gelegd te hebben aan leidingen en raggels in de woonkamer, heb ik eindelijk de deur in de tuinkast gemonteerd. Intussen had een vogel de kans gezien een nest te bouwen in die kast, maar die had hem ook alweer verlaten. De tweede dag heb ik alle kozijnen geschuurd en voor de tweede keer in de grondverf gezet.

20-24 juni 2016. Met hulp van Ellen op de eerste dag, de gipsplaten in de woonkamer geplaatst. De volgende dagen hulp gehad van Thijs. Dag  twee was het dichtsmeren van de plaatnaden. Dag drie het plafond gewit en de vierde dag de muren geschilderd. Op een avond de vensterbanken, die al in het huis zaten en die ik geschaafd had, in de bijenwas gezet. thijs heeft zelfstandig het licht doorgetrokken en het plafond gemaakt in een hoekje van de gang. De laatste dag dag heb ik de trap hersteld, die ik deels gedemonteerd had voor het slopen van de betimmering van de muren.

10-15 juli 2016. In de opkamer heb ik tegels gelegd die ik uit stukken Marmoleum heb gesneden, restjes van klussen die we bij klanten gedaan hebben. Ellen heeft de gestreepte vouwgordijnen gemaakt. In de woonkamer heb ik de vloer geëgaliseerd en daarna met groene zeep behandeld, waarna de boel kon worden ingericht. In de badkamer moest de wastafel nog geplaatst worden en in de keuken stond heel veel materiaal dat is nu weg en de vloer is gelegd.

Vakantie De voordeur afgebrand, gegrond en gelakt(geen foto), gordijnen opgehangen en de tweede bank geplaatst.

19 september 2016. De lampen naast de voordeur opgehangen. Boven de ramen afgewerkt met hoekstripjes en een eerste laag grondverf gegeven.

24 oktober 2016. Sinds vandaag heerlijke warme voeten, want ik heb de vloerverwarming in de woonkamer aangesloten. Een andere, wat intensievere klus was het slopen van de schoorsteen op het dak en het metselen van een nieuwe schoorsteen. Het ging wel sneller dan ik had verwacht waardoor ik ook nog tijd had om de buis in de schoorsteen te schuiven en de kap te plaatsen.

12 en 26 december 2016. Verder met de aankleding van het huis. In de winkel heb ik de planken gezaagd voor deze spectaculaire boekenkast en daar heb ik ze ook geschilderd in de kerstvakantie hebben we het geheel opgehangen. Op de rechter foto komen alle klusjes van de laaste tijd bij elkaar: de kast, het potkacheltje dat nu brand en de lampen die we gekocht en opgehangen hebben.

9-13 januari 2017. Waar het project twee jaar geleden begon, in de keuken, hebben we toen het plafond gesloop om te isoleren. Nu heb ik in het schuine dak boven de keuken een dakraam geplaats en daaronder een houten koker bekleed met spiegelend materiaal om zoveel mogelijk licht in de keuken te krijgen. Daarna kon, samen met Thijs, het plafond geplaatst worden. Toen kon er getegeld worden, daarna plafond en muren gewit waarna ik alles kon opruimen en inrichten. Ondertusen heeft Thijs het plafond in de gang afgemaakt en de schuine daken achter de knieschotten op zolder geïsoleerd. Nu nog het raamkozijn schilderen, een vensterbank maken, een licht verspreidende plaat onder de lichtkoker bevestigen en een nieuwe plafondlamp ophangen.

30 en 31 januari 2017. In maart 2015 heb ik de achtergevel gesloopt, ( zie 2e fase buitenkant ) daar zat een metalen raamkozijn in wat ik er netjes uit heb gehaald. Nu hebben we daar spiegels in gemaakt en in de badkamer opgehangen. Boven in de kleine slaapkamer heb ik een linnenkast gemaakt. In de keuken heb ik de acrylplaat opgehangen waardoor het licht goed verspreid wordt. Verder heb ik boven veel houtwerk voor de tweede keer in de grondverf gezet. Tot slot nog een stel ramen afgekit.

13 en 14 maart 2017. Het is rustig en droog weer, dus ik kan het beste buiten werken, Aangezien de kozijnen al anderhalf jaar in de grondverf staan moet ik die eindelijk eens aflakken. Hierbij komen natuurlijk nog wat klusjes aan het licht, zoals de zolderraampjes die nog afgekit moesten worden en zelfs een glaslat zat nog helemaal los. Na het werk nog even wandelen en zie je zomaar weer reeën lopen, waarvan er één mooi op de foto kwam.

10 en 11 april 2017. Ook weer zo'n klus van twee jaar geleden die ik heb kunnen afmaken. Toen heb ik dakbedekking op het platte dak aangebracht, nu heb ik bij de garage een loodslab over de opstaande kant van het bitumen geplaatst. Het weer was ook goed genoeg om de schoorsteen die ik had opgemetseld, te voegen. Tot slot heel veel takken kunnen versnipperen in de tuin en de dikkere takken verzaagd voor de houtkachel.

1,2 en 3 mei 2017. De schutting tussen ons en de buren was omgewaaid, maar nu hebben we weer een mooie nieuwe. Verder hebben we weer boompjes staan zagen en hakselen, volgende keer een foto van de ruimte in de tuin naast het huis. Ik ben begonnen aan het vervangen van de deur naar de woonkamer, deze deur staat op de eerste twee foto's van fase 1 de twee langwerpige panelen moeten vervangen worden door glas. Helaas had ik hier niet op gerekend, waardoor ik niet de benodigde gereedschappen bij mij had maar de oude deur is er uit. Het gevolg was dat ik verder ben gegaan aan het schilderwerk in huis. Zo is nu boven alles en beneden de badkamerdeur in de grondverf gezet.

18, 19 en 20 juni 2017. Dikke pech deze keer, de lichtkoepel die ik gemaakt had heeft voor de tweede keer gelekt. De oorzaak is dat ik de gootstukken die bij de laatste dakramen horen kwijt waren. Ik dacht het opgelost te hebben, maar helaas ging het dus lekken. Nu heeft Ellen die gootstukken teruggevonden en is het probleem verholpen. Daarna heb ik het plafond opnieuw gewit en gelijk ook het plafond en de wanden in de gang. Vervolgens de trap geschuurd en in de grondverf gezet.

4 - 9 juli 2017. Deze week verder aan het schilderwerk, maar eerst wat aftimmerwerk. Langs de trapkant een ingewikkeld klusje omdat de traptreden uitgezaagd moesten worden en langs de houten rand op de muur, die ik later met whitewash heb afgewerkt. Toen dat droog was kon ik de maantjes die ik de week ervoor in de winkel had gefestonneerd op de trap plakken, voor het  plateau had ik een loper gemaakt. De kamerdeur is nu ook op maat en opgehangen.  Tot slot de vloer in de gang geëgaliseerd en in de groene zeep gezet.

20-22 november 2017 Deze keer iets leuks, wat we al een tijd hebben uitgesteld. Het plaatsen van de houtkachel. Eerst de woonkamer ontruimd vanwege de te verwachten stofwolken. Wat ik al lang geleden heb geleerd, is dat als je een recht gat in een muur wilt hakken je gewoon veel gaten naast elkaar kunt boren. Om zeker te zijn dat het rookkanaal niet lekt, heb ik er een buis ingetrokken. Om te zorgen dat de warmte niet in de muur trekt heb ik het gat bekleed met hittebestendige isolatie deken. De laatste stap, met brute kracht de 80 kilo zware kachel erin hijsen.