Klinkerweg 109

Flora

  • Spar
  • Berk
  • Wilg
  • Esdoorn
  • Den

Wat is er met de tuin aan de hand?

Slopen, kappen, snoeien en graven.

Er staat nu nog een half ingestorte garage in de tuin. Die zal worden afgebroken en vervangen door een nieuwe.

Er staat een aantal Sparren, daar we willen er zeker een paar van behouden. Verder moeten we vooral nog veel inventariseren en plannen maken. Ruimte is er genoeg want met 1440 m2 is het terrein 14 keer zo groot als dat waar wij op wonen.

16 december 2014 foto 1 De tuin vanaf de achterkant. Achter de tuin ligt een akker van een boer. Foto 2 Helemaal achter in de hoek van de tuin staat een bos takken, tussendoor kun je naar het bos kijken. Foto 3 Twee grote Sparren markeren de achterkant van het eerste deel van de tuin. Vlak daarachter ligt een slootje dat de twee delen van de tuin scheidt.

5 januari 2015 Vandaag met Richard en Ellen heel veel snoeiwerk gedaan in de tuin. Resultaat is dat we overal kunnen komen en dat we een beetje uitzicht hebben. Ellen is aan het werk voor een door ons aangelegde houtwal van het snoeiafval.

13 mei 2016. Een prachtige waarneming in een van de bomen: een Ransuil.

11 april 2017. De voorkant van de tuin is weer wat netter veel takken zijn verzaagd of versnipperd.

24 april 2017. De eerste voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe garage beginnen met het aanvragen van een asbestinventarisatie. Verder maken we ruimte voor het slopen van de oude garage. Dat betekend struiken en kleine boompjes wegzagen en alweer takken hakselen.

7-10 november 2017. Zes weken geleden zijn we begonnen met het omzagen van een boom bij de buurman. Nu ben ik verder gegaan om brandhout hiervan te zagen. Voor de opslag heb ik een tweede opslagplek getimmerd, er moet alleen nog een dakje op. Hiervoor ga ik sloophout van de garage gebruiken. Deze week was de eerste nachtvorst, maar dat is heerlijk bij  dit werk.

20-22 november 2017. Al maanden moest ik het laatste klusje aan de compostbakken afmaken, namelijk het vastnieten van het worsteldoek in de deksels. Het idee hiervan is dat de compost warm en vochtig blijft. Verder het laaste beetje hout gekloofd van de boom van de buurman.

26-31 december 2017. Het nieuwe houthok heeft nu een dakje, het  is een van de oude deuren van de garage en het pastte precies. Binnen heb ik de oude gele ruitjes uit de keukendeur gehaald en van oud glas van de ramen van het huis ruitjes gesneden.

3-5 januari 2018. Helaas heb ik tijdens de storm een boom moeten vellen. Dit kostte weer een dag om hem in stukken te zagen. Daarna kon ik aan het slopen van de garage gaan beginnen. Omdat de garage al op instorten stond was dit best een gevaarlijke klus. Toen ik halverwege was kon ik hem omduwen zodat ik de golfplaten er makkelijker af kon halen. Nu netjes alle materialen scheiden.

9-11 januari 2018 Deze dagen de rest van de garage afgebroken en alle hout in een container gedaan. Er bleek een compleet interieur van een caravan in de puinhopen te liggen. De garage deur uitelkaar gehaald, het enige wat nog weg moet is een aantal panelen die van een koelcel afkomstig zijn. Verder begonnen met de bomen en takken weg te zagen die voor de bouw van de nieuwe garage in de weg staan. Hiermee vult de voorraad van brandhout zich weer bij. Vanaf 1 maart komt de grondwerker om de fundering uit te graven.

22-23 januari 2018. Het houthok wordt steeds voller en er komt steeds meer zicht op de tuin van de buren en het weggetje naar de moestuinen. Eén wand van de garage was gemaakt van delen van een koelcel, deze platen bestonden uit PURschuim met een metalen bekleding. We hebben de metalen bekleding eraf gehaald en alle metaal naar de recycling gebracht.

29 januari-1 februari2018. De laatste bomen en coniferen weggezaagd en de takken van de laatste weken gehakseld.Op de derde foto kun je de bergjes snippers onderscheiden. Eén dag was het te regenachtig om buiten te werken wat mij de kans gaf om binnen de raamkozijnen opnieuw in de grondverf te zetten. Verder de achtergang ontruimd.

19 en 20 februari 2018. Samen met Ellen de bergen houtsnippers uitgestrooid onder de bomen. De boomstammen heb ik naar het houthok verplaatst en deze week wordt de container weggehaald waardoor het aardig opgeruimd gaat lijken: tijd om rommel te gaan maken. De deur in de woonkamer met de ruitjes is weer terug, sinds de geslaagde renovatie van de keukendeur ben ik van idee veranderd en nu is de deur dus terug. Dit geeft meer eenheid in de gang: twew deuren met glas en twee boarddeuren en dan de oude deur van de kelder. Verder het houthok uitgebreid en alweer een beetje gevuld.

19 maart 2018. De eerste strobaal is binnen om wat mee te testen. Vandaag bij de boer geweest die deze keiharde strobalen levert.

26 maart 2018. Voorbereidingen voor het dak, ik heb de eerste (proef) dakbalk gemaakt, morgen testen of hij sterk genoeg is. Daarna kan ik materialen bestellen om nog 260 meter dakbalk te maken.

28 maart 2018. De test is goed gelukt. Bij een overspanning van 5,50 m boog de balk enkele milimeters door toen ik er op ging staan. Vandaag dus 150 balkjes gekocht, nu nog bij elk balkje een sleuf frezen van 9mm breed en 15 mm diep. Ik heb 25 bundels van 6 balkjes en elke bundel duurt een uur.

9 april 2018.  Als we strobalen gaan leggen dan worden om de rij een houten pen door drie lagen heen geslagen. Hiervoor zoijn 240 houten pennen nodig van 1 meter met een scherpe punt eraan. Uit onze tuin hebben we alle hout gehaald en 260 pennen gemaakt.

16-19 april 2018 Alle onderdelen voor de dakbalken hebben we naar Finsterwolde gebracht en daar in elkaar gezet. 27 Lange balken van 7 meter en aangezien het dak aan alle kanten oversteekt moeten er dwars op de laatste balken ook nog 26 stukken van een meter gezet worden. Voor de daklichten moeten er 4 balken onderbroken worden, hiervoor liggen er 8 balken van 3 meter bovenop de lange.Vele liters houtlijm verder, ligt alles klaar voor montage. Er is nog steeds niet gegraven voor de fundering door technische problemen bij het grondverzetbedrijf.

23 april 2018. Er liggen in de tuin 50 betonplaten van 1x2meter, die worden straks gebruikt als vloer voor de nieuwe garage. Het eerste houthok voor brandhout wat we gebouwd hadden stond op die platen. Ellen was vorige maandag al druk bezig om het hout over te leggen naar het nieuwe houthok. Vandaag hebben we met hout van dat oude hok de voorlopig laatste uitbreiding aangebouwd. Gelijk een dakje erop gemaakt, van laminaat. Daarna de boel afgedekt met plasticfolie, een leuke randafwerking eraan geschroefd en compost op het dakje gelegd, zodat daar plantjes kunnen groeien.

14 en 15 mei 2018. Mulder grondverzet is weer aan het graven waarna wij puin in de sleuf kunnen leggen. Met het uitgraven is er ook het een en ander aan puin mee gekomen dus er ligt nu een bult waar aarde, puin en bonken klei in zitten dus dat ben ik aan het zeven. het puin kan dus in de sleuf en de klei houden we apart voor het pleisterwerk. Tijdens het werk vonden we gelukkig een afvoer, waardoor we de drainagebuis die we onderin de sleuf hebben gelegd daarop konden aansluiten. Verder zijn de rode mantelbuizen te zien  die gebruikt kunnen worden voor water en stroom.

21 en 22 mei 2018. Mulder heeft een paar kuub granulaat, dat is gemalen puinin onze tuin gestort. Wij hebben dit met schop en kruiwagen in de funderingsrand gestort. Verder delen van de bovenrand in elkaar staan zetten als voorbereiding op de bouw. Het deel zoals het hier ligt heb ik vier keer gemaakt.

28 en 29 mei 2018. De strobalen komen op een raamwerk van hout en piepschuim te liggen, lange lengtes met dwarsliggers ertussen. Ik heb de dwarsliggers gezaagd en opgestapeld. Voor de cijferaars: 81 stuks. Ellen is begonnen om de onderkanten in de menie te zetten. De mannen van Mulder grondverzet hebben de fundering verder aangevuld, zand gestort en de betonnen platen over gelegd zodat we volgende week kunnen beginnen met de onderrand te leggen. Wat wel een leuk feitje is, de tractor staat op het 'smalle' stukje tuin tussen de schuur en het pad naar de moestuinen.

4 en 5 juni 2018. Onderweg naar Finsterwolde een partijtje kozijnen opgehaald in uit Dinxperlo, niet echt op de route maar toch een goede deal. Er mist een paar ruiten, maar die zijn alweer besteld. Het werk aan de onderrand ging voorspoedig, het uitmeten was wat lastiger, maar uiteindelijk ligt het goed. De eerste kozijnen staan overeind, waardoor je al een aardig beeld krijgt van hoe het wordt.

11-25 juni 2018. Het is zover, we kunnen gaan stapelen met strobalen. Alle kozijnen en stellijsten staan op zijn plek en de onderrand is klaar. Dan komt de eerste lading strobalen en na een paar uur staat er al een aantal muurtjes. Met het spreekwoordelijke passen en meten werd de meeste tijd versleten. Ellen heeft dat op zich genomen, uitmeten touw door de baal heensteken knopen maken waarna ik de touwen aantrok.

Daarna kon de bovenrand erop, die hebben we gevuld met losse plakjes stro, een baal stro bestaat namelijk uit plakjes van zo'n 7 cm. Waarna de bovenkant erop geniet kon worden. Bijna twee dagen kostte het leggen van de dakbalken waarmee het hoogste punt bereikt was. Van laat in de middag tot diep in de avond en met hulp van Thijs en Wif hebben we de dakplaten erop gelegd. Vlak voor het ging regenen lag toen plastic op het dak.

Met de platen op het dak hebben we nu een eerste foto van binnen. Na een aantal dagen rustig aan doen weer een lange dag en een ochtend gewerkt aan de dakbedekking en de aftimmering van de dakrand. Rondom de hele boel ingepakt want het stro mag niet te nat worden.

6 augustus 2018. Eerder in de week hebben we een proefje gemaakt van het pleisterwerk en toen we het resultaat daarvan wisten konden we de ingrediënten kopen. Met wat hulp is eerste laag van het eerste pleisterwerk gedaan.Verder de dakrand afgemaakt en het platte dakje van het huis nu hopelijk waterdicht gemaakt.

20-23 augustus 2018. Tijdens het bouwen van de garage zijn de kisten rondom de ramen een beetje doorgebogen, met behulp van een autokrik heb ik dit teruggebogen en daarna latten erop geschroefd. Nu is alles weer recht. Verder hebben we de onderkant van het overstekende dak afgetimmerd met underlaymentplaten die we geölied hebben, De laatste dag ben ik vooral bezig geweest met het monteren van een dakgoot.

3 september 2018. We hebben het glas in de kozijnen gezet waardoor we nu alleen nog deuren moeten plaatsen om de schuur winddicht te maken. Belangrijker is nu dat we de buitenkant pleisteren. Daar hebben we vandaag aardig aan kunnen werken. We wilden tot de loopdeur van het garagegedeelte komen en daar zijn we al voorbij. Bouwmateriaal is ook hulpmateriaal, twee balen op elkaar is een werktafel en twee balen met een ladder en een plank er over  is een steiger.

5-12 september 2018. Ik ben eerst begonnen met een deel dat we al een pleisterlaag gegeven hadden af te werken, zodat ik kan zien hoe dit zich houdt. Daarna een dag voorbereidingen gedaan voor het pleisterwerk. Omdat ik dat een beetje zat werd heb ik de eerste deur opgehangen. Hierdoor kan er een ruimte helemaal afgesloten worden. Daarna de rest van de lange muur gepleisterd.

17 september 2018. De grote pleisterdag. Met hulp van Dominique veel vierkante meters voor de eerste keer gepleisterd. We begonnen om 8:00 uur en de eerste foto is van 12:55 uur en de laatste van 17:00 uur. Op dat moment waren we de boel weer tegen de regen aan het beschermen. Daarna de betonmolen, waar we het  materiaal in mengen, uit elkaar gehaald omdat hij nogal rare geluiden maakte. Er blijken twee kogellagers versleten te zijn. Ik heb nieuwe besteld, nu hopen dat het past.

27 september- 3 oktober 2018. De betonmolen is weer gerepareerd, dus ik kan weer verder. Eerst de muur afgemaakt waar we mee bezig waren. Daarna de achterkant en de voorkant gepleisterd. Tot slot nog twee dagen deuren werk, eerst de houten delen voor de grote deuren gezaagd en geölied en dan in elkaar gezet en ophangen. De rode deur heeft nu ook een slot en deurklinken en de witte deur heb ik compleet gemonteerd. Kortom de schuur is dicht.

18,19 en 20 maart 2019. Eindelijk weer eens aan de slag. Deze week kregen we een appje van de overburen dat de schuurdeur was open gewaaid. Nu stond dit al bovenaan mijn werklijstje, dus ik heb de deuren precies op maat gemaakt rondom voorzien van tochtstrippen en een afloopje gesmeerd van cement. Binnen een vergrendeling op de deuren gemaakt, die waaien nu niet meer open. We hebben ook een begin gemaakt met een moestuin, om dingen uit te proberen. Ellen heeft een stukje vrijgemaakt van gras en afval, natuurlijk overal waar je een schep in de grond zet komt afval omhoog. Ik heb de compostbakken omgeschept en compost op het moestuintje gestort. Ellen heeft de eerste aardappels gepoot. De tweede dag heb ik de dakrand van de schuur afgemaakt, hier moest onder de dakgoot nog een rand van Larix-hout gemaakt worden. Ter voorbereiding op het hervatten van het pleisterwerk heb ik alvast een paar kruiwagens grond te drogen gelegd in de schuur.zodat het later gezeefd kan worden. Tot slot de schuur opgeruimd, daar lagen nog steeds spullen van de bouw, zoals plastic voor het afdekken tegen de regen.

22, 23 en 24 april 2019. Afgelopen januari zijn er twee bomen omgewaaid, Om een mooi pad aan te leggen naar de garage, moeten de wortels worden opgeruimd. Een deel is nu weg en de wortels liggen in de zon te drogen, zodat ze later in de vuurkorf verbrand kunnen worden. Het is al een tijdje mooi en droog weer, waardoor de bult met grond lekker droog is en goed geschikt om te zeven. Zo ligt er nu binnen een aardige bult fijne grond voor het pleisterwerk. Tussendoor ben ik even op zoek gegaan naar stenen om een terrasje van te leggen. Achter de stapel stenen ligt een berg met grond en stenen door elkaar, waarschijnlijk wel genoeg voor flink terras.

30 mei - 3 juni 2019. De eerste twee dagen hebben we de lange muur langs het pad verder glad gemaakt. Dit heeft de hele voorraad gezeefde grond op gemaakt. De laatste dag heb ik dus maar gebruikt om dit weer aan te vullen. Intussen is de muur door het warme weer alweer aardig gedroogd.

16-19 juni 2019. In mijn eentje de lange wand afgemaakt, met aan het einde een ronde hoek. Verder veel grond gezeefd, 22 kruiwagens afgeladen, goed voor ongeveer 25 porties. Deze week heb ik er 9 gebruikt.

15 en 16 juli 2019. Het klinkt wat raar maar het dak van het brandhouthok staat in bloei. Helaas heb ik niet veel aan het pleisterwerk kunnen doen door een tekort aan materiaal. Wat ik wel kon doen is een stuk naast het raam aan de achterkant van de schuur. Het voordeel was dat ik een deel van een terras heb kunnen maken waarvoor we later een grote tafel kunnen maken, van balken uit het dak van de schuur die we hebben afgebroken.

Vakantie eerste week. Eerst hebben we het terras afgemaakt, zodat we een 'schone' plek hebben om te zitten. Daarna zijn we de balken gaan schaven en schuren, om vervolgens een grote tafel en banken te maken. Met groot bedoel ik 3,10 m ruimte genoeg dus voor gasten. Het bevalt goed we hebben al vaak buiten gegeten en gedronken en gekletst.

Vakantie tweede week. Verder met het pleisterwerk. De tweede laag, waarbij het oppervlak egaler gemaakt wordt, is nu af en met een laatste restant hebben we al een deel voorzien van de toplaag. Aan het eind van de week was het ook al bijna droog. Mooi om te zien is dat de toplaag niet meer scheurt, dus met een beetje nalopen, gaatjes vullen en schuren kan dat geschilderd worden.

27 augustus tot 2 september 2019. Een week lang heel hard werken. Allereerst moest bijna de hele schuur nog de derde pleisterlaag krijgen. Ongeveer 115 vierkant meter is de hele schuur rondom. Gelukkig was het lekker warm weer waardoor het pleisterwerk snel droogt. Daardoor kon ik ook nog schilderen. Het mooiste zou zijn dat je de verf met een vachtroller kon aanbrengen, helaas lukte dit niet, dus rondom met  de blokkwast kruislings aanbrengen en dan twee lagen. Twee en een halve dag later is daar de beloning, de buitenkant is af.

23, 24 en 25 september 2019. Vanwege de regen heb ik mij de eerste dag bezig gehouden met kleine klusjes, zoals het zagen van takken en kloven van hout wat er al een tijdje lag, de tweede dag heb ik de dakrand verder afgemaakt en een regenpijp gemonteerd. De laatste dag de greppel langs de schuur in ere hersteld, althans bijna want het is nog niet helemaal klaar.

14 oktober 2019. Ellen heeft de kelder schoongemaakt en de verwarmingsbuizen voorzien van isolatie en de muur geschilderd met de cilicaatverf van de schuur, omdat dit goed bestand is tegen vocht. Ik heb de deur naar de kelder eindelijk voorzien van scharnieren, tot nu toe stond deze nog steeds los in het kozijn. Deze deur is voorzien van een houten ovalen draaiknop met een houten sluiting, alleen heb ik die ooit eraf gehaald, dus nu heb ik een nieuwe sluiting gemaakt. De vorige keer heb ik een greppel gegraven, dat heb ik nu afgemaakt door de kanten schuin af te steken. Tegelijk heb ik ook de regenpijp afgemaakt, die loopt nu uit in de greppel.

11-14 november 2019. Een bekende verschijning in het Haagse straatbeeld staat nu in de tuin, heel handig om dingen droog in op te bergen. Voor de kelder heb ik een trapje gemaakt met wat resthout uit de winkel. Van de bomen die zijn omgevallen heb ik planken gezaagd om later mooie dingen van te maken. Voor de stapel hout ligt het zaagsel wat van de bovenste zeven planken afkwam. Als latste ben ik begonnen aan een zonnecollector, maar daar zijn nog geen goede foto's van.